Projekti

Filter Project

"Learning indeed" je jednogodišnji projekat koji ima za cilj da doprinese razvoju interkulturalnog dijaloga među marginalizovanim mladima iz Evropsko-mediteranske regije obrazujući dvadeset mladih o drugima i 'drugačijim', upoznavajući ih sa stereotipima, predrasudama, diskriminaciji i ksenofobiji  te načinima kako se boriti sa ovim negativnim trendovima.

Gorući problem mladih u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihov stepen obrazovanja, je nezaposlenost. Istraživanja su pokazala da posao nema više od 60% mladih u dobi između 15 i 30 godina. Upravo velika nezaposlenost uzrokuje veliku konkurenciju na tržištu rada. Mladi danas moraju steći dodatna znanja i vještine kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

 Dnevni centar u Jablanici je počeo sa radom u septembru 2013. godine i dio je porodice od 14 aktivnih centara iz drugih gradova širom Bosne i Hercegovine koji rade za zaštitu i dobrobit djece.

 Lokalni volonterski servis u Jablanici djeluje u sklopu Omladinskog kluba “Pod istim suncem“ od marta 2013. godine. Cilj volonterskog servisa je da se osigura mjesto gdje svi zainteresovani pojedinci mogu doći i prijaviti se za volontiranje u javnoj ustanovi ili nevladinoj organizaciji koja treba volontere na određenoj aktivnosti a u skladu sa interesovanjem volontera. Odnosno, uspostavljanje efikasne strukture i metodologije angažovanja volontera na lokalnom nivou i ispunjenju potreba lokalne zajednice za volonterima. Volontiranje u najširem smislu se definiše kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom  pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva.

Budi muško klub (BMK) Jablanica je osnovan s ciljem promocije zdravih životnih stilova osporavajući rodne stereotipe. U toku radionica članovi BMK-a naučit će razlike između roda i spola, šta je to nasilje, droge, diskriminacija, moć i odnosi. Aktivni članovi BMK-a će imati priliku da budu vršnjački edukatori svojim drugarima.

That's all