UMID (uči, misli, djeluj) centar Jablanica

Gorući problem mladih u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihov stepen obrazovanja, je nezaposlenost. Istraživanja su pokazala da posao nema više od 60% mladih u dobi između 15 i 30 godina. Upravo velika nezaposlenost uzrokuje veliku konkurenciju na tržištu rada. Mladi danas moraju steći dodatna znanja i vještine kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Neformalnim obrazovanjem koje je zapravo organizirani proces vanškolskog učenja usmjeren na osposobljavanje i usavršavanje za rad, različite društvene djelatnosti, te za lični razvoj, UMiD (Uči, misli i djeluj) obuka pomoći će mladim ljudima da postanu svjesni svojih mogućnosti, da nauče suštinu u 12 različitih oblasti. Konkretno, ova obuka pomoći će mladim da se spreme za tržište rada.

Kako napisati CV i motivacijsko pismo? Kako napisati i finansirati projekat? Kako postati aktivan član društva ili svoje lokalne zajednice? Sve ovo i mnogo više obuhvaćeno je online obukom koja se sastoji od dvanaest modula i koja predstavlja najbolji primjer važnosti neformalnog obrazovanja u obrazovnom procesu mladih u Bosni i Hercegovini.

OK Pod Istim suncem Jablanica je jedan od 4 reginalna UMID centara u kojima se mladi mogu detaljnije informisati i koristi sve pogodnosti centra kako bi uspješno prošli obuku.

Uči, misli i djeluj obuka je dostupna na www.obuka.ba. Inicijativu provodi Institut za razvoj mladih Kult a podržana je od strane UNDEF-a.