Aktivnosti

U sklopu manifestacije „Jablaničko ljeto 2019“,  u nedjelju, 4. augusta 2019. godine, pod pokroviteljstvom Općine Jablanica i u  organizaciji  Omladinskog kluba „Pod istim suncem“, održan je  XIV Tradicionalni veslački maraton na Jablaničkom jezeru.

Ljetni kamp za 20 mladih, članova Budi muško kluba Jablanica, Omladinski klub organizovao je na Jablaničkom jezeru, kao jednu od aktivnosti koja je dio jablaničkog ljeta 2018.
Cilj projekta je bio je doprinijeti razvoju aktivnog učešća i voloterizma u zajednici, promovisanju zdravijih životnih stilova među mladima osporavanjem rodnih stereotipa, i korištenje savremene tehnologije i oblika izražaja kao preduslova za smanjenje negativnog ponašanja i diskriminacije u međusobnoj interakciji.

Budi muško klub Jablanica je u utorak, 27.11. kroz trening namjenjen mladima, srednjoškolcima, dobio 3 nova vršnjačka edukatora. Oni su kroz dvodnevni trening, zajedno sa sa troje ranijih kolega, prošli kroz novi ciklus radionica koji je planiran za školsku 2018/2019. godinu. Radionice koje će edukatori provoditi u 7 razreda srednje škole u Jablanici su: "Šta je nasilje?", "Ponašaj se kao muškarac, ponašaj se kao žena", "Živa budala ili mrtav heroj", "Šta je seksualno nasilje?" i "Od nasilja do poštovanja u vezama".

U posljednjoj sedmici novembra Budi muško klub Jablanica je organizovao niz aktivnosti. Pored treninga za edukatore i radionica u školi, članovi BMK Jablanica su, uz podršku Omladinskog kluba, mjesec novembar ispratili kampanjom protiv nasilja, sa posebnim naglaskom na nasilje nad djecom i ženama. Svojim aktivnostima BMK Jablanica priključio se internacionalnoj kampanji #16DanaAktivnizma, kampanji protiv nasilja nad ženama i djevojkama koja svake godine počinje 25. novembra.