Studijsko putovanje stručnim centrima za prevenciju ovisnosti

Učesnici i učesnice RIPPO projekta (Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti u BiH), njih 14, proveli su šest dana (12.3–17.3.2017.) na studijskom putovanju u Austriji gdje su imali priliku upoznati se sa konceptima prevencije ovisnosti koji se tamo primjenjuju.

Posjetom je bilo obuhvaćeno pet stručnih centara za prevenciju ovisnosti: VIVID (Grac), UA Prävention und Suchtkoordination (Klagenfurt), Institut für Suchtprävention (ISP) (Beč),  Fachstelle für Suchtprävention NÖ (St. Pölten), Institut Suchtprävention pro mente Oberösterreich (Linc), te krovna organizacija Österreichische ARGE Suchtvorbeugung. Cilj je bio upoznati djelovanje ovih centara, sa posebnim fokusom na umrežavanje, odnos sa državnim instancama, te programe, projekte i akcije koje provode.

U svim centrima RIPPO učesnici i učesnice naišli su na izuzetno srdačnu dobrodošlicu, otvorenost, te stručnjake i stručnjakinje koji su nesebično podijelili svoje znanje, iskustvo i ideje. Ova posjeta osvijestila je da su trenutne aktivnosti koje se provode u BiH na polju prevencije aktivnosti, iako nedovoljne, ipak aktuelne, znanstveno utemeljene i u skladu sa evropskim trendovima, ali i otvorila prostor za razvoj sasvim novih aktivnosti i pristupa.
Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti u BiH je projekat koji provode 14 organizacija iz BiH među kojima je i Omladinski klub "Pod istim suncem" Jablanica.