ODRŽAN ČETRNAESTI TRADICIONALNI VESLAČKI MARATON

U sklopu manifestacije „Jablaničko ljeto 2019“,  u nedjelju, 4. augusta 2019. godine, pod pokroviteljstvom Općine Jablanica i u  organizaciji  Omladinskog kluba „Pod istim suncem“, održan je  XIV Tradicionalni veslački maraton na Jablaničkom jezeru.

Veslački maraton na jablaničkom jezeru tradicionalno je otvorio Općinski načelnik Salem Dedić u prisustvo brojnih poklonika ove manifestacije i gostiju iz političkog, vjerskog i privrednog života općine Jablanica. Načelnik je u Ostrošcu istakao značaj veslačkog maratona za građane, promociju Jablanice, ali i za mještane okolnih sela kojima je život dugo vremena na razne načine bio vezan za drveni čamac.
Na  stazi dugoj  4.210 metara od plaže „Vila“ Ostrožac do plaže „Peta“ u Donjem Paprasku takmičilo se 17 posada u drvenim tradicionalnim čamcima dužine 3,5 metara i dubine 50 centimetara.  Pobjednička posada, Šahinović Smajo i Vođo Ragib, do cilja je stigla za 28 minuta i 46 sekundi. Drugoplasirana posada, Husrep Fikret i Šehić Halid, stigla je za 29 minuta i 42 sekunde, dok je trećeplasirana posada, Kovačević Zijad i Graho Aldin, na cilj stigla za 32 minute i 45 sekundi.
Kao prateći sadržaji Veslačkog maratona ove godine organizovani su skokovi sa “Visećeg” mosta u Ostrošcu i turnir u odbojci na pijesku.
Pobjednik skokova je Dangubić Danko, drugo mjesto osvojio je Šahinović Deni, a treće Japalak Dženan. Najbolja ekipa na turniru bila je “Lug”. Ekipa “Blok tim” osvojila je drugo mjesto, a ekipa “Rodovi” treće mjesto.
Općinski načelnik i Šaćir Buturović, predsjednik Sportskog saveza Jablanica su pobjedničkim posadama, odbojkaškim timovima i skakačima  uručili medalje, plakete i novčane nagrade.