Aktivnosti

 

#OKPIS razvija želju, spremnost, znanja i vještine djece i mladih da aktivno rade i učestvuju u kreiranju boljeg života za sebe i svoju zajednicu.

 

Više vijesti i fotografija sa aktivnosti možete naći na našim Facebook i Google + stranicama.

Pogledajte sve
Pogledajte

BMK Jablanica - Dan borbe protiv nasilja nad ženama 25.11.

Održana je radionica za mlade u sklopu 16 dana aktivizma. Razgovaralo se o temi nasilja, rodno...

Pogledajte

Ekspedicija stećak

Prva aktivnost projekta "Ekspedicija stećak" , danas 26.6.2021.godine. Danas su volonteri imali...

Pogledajte

Novogodišnja predstava u organizaciji Dnevnog centra Jablanica

Ove godine, nažalost, Novogodišnja priredba, u organizaciji Dnevnog centra, održana je  bez...

Omladinski klub ˝Pod istim suncem˝ Jablanica uključen u projekat stručnog usavršavanje i strukturalnog umrežavanja za prevenciju ovisnosti u BiH – JUPPO projekat.


Kako možemo zaštititi djecu i mlade od skretanja u ovisnost, nasilje i autodestruktivno ponašanje? Šta jača i podržava mlade ljude da mogu odoljeti zavođenju potrošačkog i jednokratnog društva? Kako da nadolazećim generacijama prenesemo vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u našem društvu, saosjećanje, odgovornost za siromašne, multikulturalnu raznolikost, odgovornost za svoje postupke? Kako da ubijedimo političke lidere da se zalažu za uslove rasta u kojima se djeca i mladi mogu razviti u zdrave i jake ličnosti?

Jednogodišnje usavršavanje za primarnu prevenciju ovisnosti (JUPPO) praktičnim radom stručnjaka za rad sa mladima razvija odgovore na ova pitanja. U 7 modula obuke stručnjaci  iz nauke i prakse (uglavnom internacionalni) prenose učesnicima/cama aktuelne koncepte za prevenciju ovisnosti i unapređenje zdravlja u radu s mladima na "Grassroots nivou". Kroz obuku grupa učesnika/ica razvija i neophodne uslove za zajedničke projekte odgovorne za izgradnju struktura u zdravstvenom i omladinskom sektoru u BiH.
 
Ciljevi
Stručno usavršavanje omogućuje učesnicima/cama kao individuama i kao grupi:
-  Usvajanje stručnih i pedagoških kompetencija za praktični rad sa mladima na području primarne prevencije ovisnosti i unapređenja zdravlja u BiH;
-  Usvajanje vještina i odnosa za projektni razvoj i menadžment kao i lobiranje kod političkih lidera u omladinskom i zdravstvenom sektoru.  
Kao rezultat projekta učesnici/ice iz vladinog ili nevladinog sektora će izgraditi profiliranu mrežu sa ključnim akterima sposobnim da utječu na donosioce odluka na području zaštite zdravlja djece i mladih i omladinske politike u BiH. Imajući priliku da rade zajedno s najeminentnijim organizacijama s iskustvom u radu s mladima, učesnici/ice će steći vještine lobiranja u svrhu zagovaranja i osnaživanja mladih kao zdravih pokretača za izgradnju civilnog društva, te se istaknuti kao budući treneri/ice za dalje osposobljavanje ljudskih resursa za prevenciju ovisnosti. Učesnici i učesnice projekta dolaze iz sljedećih organizacija i institucija:
 
SOS Dječija sela BIH, Sarajevo
OŠ Marka Marulića, Ljubuški
IPAK Mladost gradi budućnost, Tuzla
Fondacija CURE, Sarajevo
OK Pod istim suncem, Jablanica
Centar za promociju civilnog društva, Sarajevo
Institut za razvoj mladih KULT, Sarajevo
Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, Sarajevo
Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II"
UG Viktorija, Banja Luka
JU Terapijska zajednica "Kampus" KS, Sarajevo
Omladinska Fondacija Schüler Helfen Leben
Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj Zora, Zenica
Asocijacija XY, Sarajevo

Organizacije i institucije iz kojih dolaze učesnici/ice će formirati neformalnu mrežu kako bi postali profiliran partner donosiocima odluka koje se tiču poboljšanja uslova za odrastanje djece i mladih u društvu bez ovisničkog i nasilnog ponašanja.
Projekt JUPPO se realizuje u periodu od novembra 2014. do septembra 2016. godine.
 
Radionice za mlade

U prostorijama Omladinskog kluba ˝Pod istim suncem˝ u Jablanici održano je devet radionica u sklopu JUPPO projekta na temu Promocija zdravlja i prevencija ovisnosti za mlade sa područja općine Jablanica. Kroz edukativno-zabavne aktivnosti i interaktivni pristup učesnici su imali priliku da saznaju nešto više o svojim navikama, stavovima prema ovisnostima, kao i da aktivno učestvuju u radionicama koje ih podstiču na zdravije životne stilove.

Mladi su na radionicama naučili nešto više o svim ovisnostima, a posebno o ovisnostima s kojima se susreću nove generacije u koje se ubrajaju ovisnosti o telefonu, Internetu, društvenim mrežama, kladionicama i sl.