Aktivnosti

Omladinski klub ˝Pod istim suncem˝ provodi radionice i zabavne aktivnosti za djecu iz MZ Jablanica 2 u okviru projekta ˝Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH˝ kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Vlada Švedske, a kojeg sprovodi UNDP u BiH.

Kao i prethodnih godina, i ove godine su djeca iz Dnevnog centra u Jablanici, uz pomoć osoblja i volontera, pripremila i izvela novogodišnju predstavu za svoje najmlađe sugrađane u kino dvorani Jablanica.

"Čarobna noć", koja je održana 27.7.2017. godine u gradskom parku u Jablanici u organizaciji Omladinskog kluba "Pod istim Suncem", okupila je veliki broj djece i roditelja, ponudivši im uživanje u raznovrsnim sadržajima.

U Sarajevu je, od 24. do 30. aprila, u organizaciji Omladinskog kluba Pod istim suncem iz Jablanice, održan trening Learning indeed – A step beyond! na kojem je učestvovalo 20 mladih iz, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Turske, Egipta, Madjarske. Na sedmodnevnom treningu mladi su učili o dijalogu izmedju kultura, ljudskim pravima, miru, stereotipima, predrasudama, diskriminaciji i ksenofobiji. Imali su priliku učiti vještine za borbu protiv negativnih trenodova u regionu, te za organizovanje lokalnih akcija u svojim zajednicama.

Učesnici i učesnice RIPPO projekta (Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti u BiH), njih 14, proveli su šest dana (12.3–17.3.2017.) na studijskom putovanju u Austriji gdje su imali priliku upoznati se sa konceptima prevencije ovisnosti koji se tamo primjenjuju.